Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Τρόϊκα: Ενιαίο Μισθολόγιο σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, τράπεζες και Κτηματολόγιο

Βενιζέλος - τρόικα συζητούν το Μεσοπρόθεσμο της «τελικής λύσης»Το νέο, σκληρό πακέτο της λιτότητας που θα συνοδεύσει της «λύση μακράς πνοής» για το ελληνικό χρέος που υποσχέθηκαν χθες Μέρκελ και Σαρκοζί, τέθηκε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Δευτέρας στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η εξέταση του Μνημονίου και πλέον αρχίζουν οι συζητήσεις «σχετικά με την προσαρμογή του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 6 δισ. ευρώ. Το τεράστιο αυτό ποσό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικας ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.

Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα δεν έχει εγκαταλείψει το αίτημα για απολύσεις στο Δημόσιο και είναι πολύ πιθανό να το επαναφέρει λίγο πριν κλείσει η διαπραγμάτευση, εφόσον η κυβέρνηση δεν πείσει ότι προχωρούν το σχήμα της εφεδρείας και το κλείσιμο Οργανισμών. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ολι Ρεν διευκρίνισε χθες ότι «η έκτη δόση ίσως και να μην εκταμιευθεί» και πρόσθεσε ότι «εξαρτάται από τους Ελληνες πολιτικούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, δια των εκπροσώπων της Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ),Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιμένει σε δύο κύρια σημεία:

-Επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Δηλαδή σε όλες τις ΔΕΚΟ αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

-Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασία κ. Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από την δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης. Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%.

Πως θα πουλήσετε χωρίς Κτηματολόγιο;

Εντονες είναι οι πιέσεις και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες η τρόικα εκτιμά ότι προχωρούν πολύ αργά. Μάλιστα ζητούν να μάθουν πως θα αξιοποιηθεί - πωληθεί ακίνητη δημόσια περιουσία χωρίς Κτηματολόγιο; Γι' αυτό το λόγο ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για το κτηματολόγιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο.


Πηγή :http://www.tovima.gr/
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails